Nonmonogamy-bg.com

Българският информационен портал за немоногамни връзки

Немоногамни връзки - алтернативите на "шаблона"

Какво трябва да представлява една връзка? Ако зададете този въпрос на случайно срещнати хора по улицата, по-голяма част от тях биха отговорили нещо от рода на: „Двама души, мъж и жена, които се влюбват, сключват брак, създават деца и живеят щастливо до края на дните си. Мъж и жена, които взаимно задоволяват всичките си нужди и потребности – било то сексуални или емоционални. Мъж и жена, които никога не изпитват чувства и не биват привлечени от други мъже или жени, и потискат тези свои чувства и емоции за общото благо на връзката.“ – това би бил най-често срещаният отговор на мнозинството хора в нашето общество.

Това е представата, идеята, шаблонът, който бива налаган от общественото мнение, от телевизия, от филми и сериали, литература, от почти всичко, което ни заобикаля и е част от ежедневието ни. Всички сме израснали с тази индиректна (а понякога директна) пропаганда. За повечето от нас това е (или е била) вкоренената идея за връзката с друг човек, в която трябва да бъдем, която е единствено-правилната и редна. Това, най-общо казано, представлява моногамната връзка. Разбира се, моногамна връзка може да има не само между един мъж и една жена. Моногамията не е „право“ само на хората с хетеросексуална ориентация. Моногамна връзка може да има между мъж и жена, между двама мъже, две жени или най-простичко казано – между двама души, които не (трябва да) изпитват романтични чувства към други хора, които не трябва да имат сексуални контакти с други хора, които трябва да са си взаимно достатъчни на сексуално, емоционално, психическо, физическо, финансово ниво.

Тези неща биват представени по начин, който да наведе на мисълта, че постигането на всичко това е доста директно и простичко. Е, да, но не е. Връзките между хората въобще не са толкова прости, колкото гореизброените източници на информация ни карат да вярваме. Всеки, който някога е бил във връзка знае, че нещата никога не се развиват по начина, по който сме си мислели и надявали да се развият. Ако следвате гореописания модел, какво бихте направили, ако развиете сексуално, емоционално или романтично привличане към човек, който не е партньорът ви? Хората, които не са наясно с немоногамните връзки, биха ви казали, че вариантите са само два:

  • Опитвате се да затворите всички чувства, които започвате да изпитвате към третия човек, в една малка „кутия“ в съзнанието си, да ги забравите, да си забраните каквито и да е било действия, които да са в противовес на моногамния шаблон, който смятате за единствено правилен и верен. Резултатът от това? Вие сте наранените, защото не сте си позволили да изживеете една потенциално положителна емоция, като опознаете по-добре този друг човек – било то само сексуално или на по-задълбочено емоционално ниво. Или...
  • Позволявате си да проучите силата и дълбочината на зараждащите се чувства, но без да разкриете това на партньора си. Лъжете, не споделяте всичко, което малко или много започва да „трови“ връзката ви със сегашния ви партньор. С две думи – изневерявате сексуално и/или емоционално. В този случай може вие да сте наранени, защото се налага да мамите човек, на когото държите (може и да не ви пука, разбира се), а също така, в даден момент може и партньорът ви да бъде наранен, защото или разбира какво правите, или просто усеща, че нещо се променя у вас и у държанието ви с него.

Изневерите са една от главните причини за прекратяването на уж моногамните връзки. Каква е алтернативата – етична немоногамия!

В гореописания случай №2, вие дефакто сте си немоногамни, но правите това без да разкривате истината на постоянния си партньор и/или на другите хора, с които имате някакви взаимоотношения от романтичен и/или сексуален характер. Но начинът, по който правите това, не е етичен. Затова искам да наблегна на етичните немоногамни връзки. Какво представляват те? Най-общо казано в основата на етичните немоногамни връзки стои честността. Всички ваши партньори знаят, че имате други такива и вие не сте в моногамна връзка с никого. Нещата са комуникирани с всички „засегнати“ лица и всички са съгласни с този модел на връзка с вас. Самите етични немоногамни връзки могат да приемат всякакви форми – можете просто да правите секс с много различни хора, без да имате някаква романтична или емоционална връзка с тях; можете да имате един или повече главни, равнопоставени партньори, с които да имате сексуални и/или романтични отношения; можете да имате един или няколко главни партньора и един или няколко второстепенни, с които просто правите секс или задоволявате други нужди; и т.н., и т.н. Важно е да разберете, че абсолютно всяка комбинация на връзка е възможна и някой някъде я практикува. Трябва да разберете, че имате пълната свобода да изследвате и разберете какъв тип връзка е най-подходящият за вас. В някоя от следващите публикации ще разгледаме по-конкретно някои от най-често срещаните видове немоногамни връзки.

Ако искате да практикувате етична немоногамия, тогава не трябва да криете нуждите и желанията си, трябва да сте откровени с партньорите си. Трябва да сте честни и да сте отворени за комуникация. Трябва да се изправите срещу страховете си и тези на другите, и да работите върху начини за справянето с тях, без да лъжете или да прикривате нещо. Както споменах абсолютно всяка комбинация, която можете да си представите, е възможна и някой някъде я практикува. Поради този факт в немоногамията няма определен шаблон, който да следвате изрично. Всичко идва от самите вас.

Впускането в немоногамна връзка може да е страшно начинание първоначално, но трябва да разберете, че в една успешна немоногамна връзка, за някои хора чувството за сигурност е дори по-силно от повечето моногамни такива.

On the surface, it may seem that people in nonmonogamous relationships give up the comfort and security of monogamy. After all, on a regular basis they must confront one of our deepest fears – that a partner is going to leave. But they value their freedom and the freedom of their partners, and with that freedom comes, for some, a greater sense of security. – Tristan Taormino from "More Than Two: A Practical Guide to Ethical Polyamory"

Немоногамията не е за всеки. Няма нищо лошо в това да сте моногамни, стига това да е осъзнат избор, до който сте стигнали сами, а не, защото смятате, че нямате други опции или че другите опции са неморални, грешни и т.н. Това не е така. Предразсъдъците, които обществото има към немоногамията са резултат от многогодишна пропаганда на религии, медия, както и на грешно разбиране за заобикалящия ни свят.

Много хора смятат, че повечето животни например са моногамни, което е напълно грешно – много малка част от тях са моногамни. Много хора смятат, че немоногамията не се различава от изневярата, което е напълно грешно за етичната немоногамия, в чиято основа са, както споменах, откровеността и откритостта. Много хора смятат, че хората в немоногамни връзки имат психически проблеми, което отново не е вярно – има проучвания, които показват, че хората, които практикуват немоногамия по нищо не се различават от хората, които са моногамни. И двата вида връзки се практикуват от хора, които са малко невротични или много невротични, които не са или са егоисти, които нямат или имат психични проблеми и т.н. Няма някакъв общ знаменател, под който да се поставят едните или другите.

Дали немоногамните връзки са за вас или не са, е решение, което сами трябва да вземете за себе си. Можете да си зададете редица въпроси – ако сте били в моногамни връзки, то бяхте ли напълно удовлетворени? Смятате ли, че можете да обичате повече от един човек? Колко голяма роля играе сексът за вас? Колко цените вашата свобода на взимане на решения? И още много, много други въпроси.

Ако имате въпроси към нас, чиито отговори могат да ви помогнат да разберете дали немоногамните връзки са подходящи за вас или не, не се колебайте да ни ги зададете.

Jack


Нагоре