Nonmonogamy-bg.com

Българският информационен портал за немоногамни връзки

Кои сме ние и защо създадохме този сайт

Ние сме трима души - Jack, Ruby и FeroLucem. Ние не сме психолози, психоаналитици, лицензирани съветници по връзките. Ние сме трима души, които общо помежду си имат години опит в голям брой вариации на немоногамни връзки както помежду си, така и с други хора. Идеята да създадем този сайт се роди, след като се решихме да се впуснем в света на полиаморията. Търсихме и изчетохме много материали за полиаморията, но това, което ни изненада най-много е, че не намерихме почти никаква информация за нея из български сайтове, както и въобще някаква информация за немоногамните взаимоотношения. Вярно е, че светът, в който живеем, счита за "правилна" единствено връзката между само двама души - мъж и жена, в която те се женят, имат деца и живеят "щастливо завинаги"... Този своеобразен шаблон се налага от обществото в повечето страни, но за разлика от тук в България, на Запад от много години все по-свободно се говори за немоногамията. Все повече хора разбират, че имат избор, който е различен от идеалистичната моногамия, която е налагана от общество и религия. За разлика от западните държави обаче, както и в много други отношения, така и тук ние изоставаме с десетки години. Липсата на лесно достъпна информация за алтернативните варианти на отношенията между хората на нашия роден език, е нещо, което целим да поправим поне до някаква малка степен.

Поради тези причини решихме да създадем този портал, чрез който да обменяме опит, знание и съвети с всички, които са били, са, искат да бъдат в немоногамна връзка или просто искат да научат повече за тези видове отношения между хората, за да преценят дали това би било за тях, за да разберат, че има и алтернатива на налаганата за единствено вярна моногамия.

Една от целите ни е да се опитаме да предоставим колкото се може повече информация на български език, да преведем и разясним колкото се може повече от терминологията, която се среща и използва, когато се говори за немоногамни отношения между хората, както и да предоставим препоръки за полезни книги, сайтове, влогове, блогове и т.н., които смятаме, че биха били полезни.

Друга наша цел е да предоставим подкрепа и съвети на тези, които имат нужда от тях, когато става дума за немоногамни отношения. Прочели сме много материали по темата, лично сме преминали през много трудности. Справяли сме се и сме се сблъсквали с много трудности и препятствия и продължаваме да го правим. Както споменах ние не сме лицензирани професионалисти, но сме хора с много знания и опит, когато става дума за алтернативните на моногамията отношения между хората. Можем да предложим различни гледни точки по важни теми, често срещани проблеми, по вашите въпроси. Няма един изконно верен начин да се практикуват немоногамни връзки, който да важи за абсолютно за всеки. Поради тази причина уникалните гледни точки, възгледи и разбирания, които ще споделяме с вас, предлагат една според нас уникална среда, в която много хора могат да намерят необходимата им информация, в която могат да намерят най-точното и вярно за тях и техните проблеми решение.

Трета наша цел е да организираме редовни семинари на живо, в които да дискутираме важни и полезни теми, в които да можете да зададете вашите въпроси директно към нас. Чрез тези срещи се надяваме да изградим една общност на подкрепа между всички хора, които са осъзнали, че моногамията не е за тях или искат да научат повече за алтернативите ѝ.

На последно място, но не е и по важност, искам да кажа, че нашата цел НЕ е да се опитваме да убеждаваме хората, че моногамията е грешна и не трябва да се практикува. В нея няма нищо лошо, стига изборът да бъдете в моногамна връзка е ваш, осъзнат такъв, а не плод на налаганите от общество, роднини и религия стереотипи. Искаме да дадем възможност на хората да се информират за алтернативите на моногамията, за да могат да достигнат напълно осъзнато до решението кой тип връзка или връзки са най-близки до тях, до техните нужди и желания, до техните стремежи и виждания.

В следващите дни очаквайте по една публикация и от трима ни по различни теми, с които публикации един вид да се запознаете с нас, с начина ни на мислене, на писане и надявам се да прочете нещо, което би ви било полезно и интересно. В бъдеще може да очаквате още публикации по различни теми, по някой от които ще пишем и тримата. Също така ще публикуваме и отговори на зададени от вас въпроси, като, разбира се, ще уважим желанията ви за анонимност. Не се колебайте да ни изпращате вашите въпроси чрез формата на сайта или директно на questions@nonmonogamy-bg.com

Имате възможност да ни последвате в социалните мрежи, както и да споделяте публикации, ако имате желание за това.


Нагоре